Gálakoncert az emberi jogokért

A Youth for Human Rights International svédországi szervezete (YHRI-S) nemzetközi művészgárdával ünnepelte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját.

Az est házigazdája az European Human Rights Hero díjas Samson Mande; rajta kívül több ismert emberi jogi aktivista tisztelte meg a rendezvényt. Norsang Drikung, a svédországi tibeti közösség vezetője és Dr. Elfatih Shora, az International Rescue Nubia tagja a saját hazájukat érintő, megoldandó kérdésekről beszéltek, Stig Johnell az Amnesty International-től pedig sürgető helyzeteket vázolt fel a világ több országából, többek közt Svédországból.

A gála fénypontját Mrs. Jacqueline Mukangira, a Ruandai Köztársaság svédországi és skandináviai nagykövetének beszéde jelentette, aki bemutatta, hogy hazája hogyan emelkedett fel a népirtás után biztonságos és virágzó országgá, a konstruktív megoldások jó példáját mutatva.

A közönséget színes klasszikus, pop-, rock- és világzenei koncert szórakoztatta. A művészek különböző korosztályokat, fajokat, zenei stílusokat és kontinenseket képviseltek.

A lett brácsa-zongora duó Ineta & Milda Zigure esztétikai magaslatokkal nyitotta meg a koncertet. Sonoko Kase tanítványai az Östermalm Privát Zeneiskolából japán és magyar gyermekdalokat, négykezeseket és balettdarabokat adtak elő. Gabriela González-Toledo, venezuelai szoprán, aki gyakran ad elő a latin-amerikai zenéről és kultúráról is, gyönyörű opera és musicaldalokat énekelt. Gerák Andrea magyar népdalénekesnő a cigány himnuszt énekelte, ami az alkalomhoz illő, tökéletes választás volt, és a közönséget mélyen megérintette. A svéd énekes-dalszerző, Mimmi Siegel igen kellemes hangulatot teremtett, míg Lizette& rockénekes és Nsako Afrodans ugandai tánccsoport élőt-élettelent megmozgatott.

A jelenlévők nagyra értékelték a nemzetközi sokrétűséget, az informatív beszédeket, a magas művészi színvonalat és a gála barátságos atmoszféráját. A rendezvény befejezéseként a résztvevő képviselők megerősítették szándékukat a további együttműködésre abban, hogy az emberi jogokat valósággá tegyék.

Több info (angolul)

Médiapartnerek: FN Tudósító, Virtus, Kakukk.ro, Blogtér, Nordic Africa News, World Music Central, Beats.hu, SPRACI, Hangszer és Zene Online, MyMusic.hu

Bookmark and Share

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s